Skip links

Tüp Mide

Tüp mide ameliyatı eskiden daha büyük bir ameliyatın ilk basamağı olarak kullanılmaktayken, günümüzde tek başına etkili bir obezite cerrahisi yöntemi olarak kabul görmüştür.Kilo kaybı sağlamakta en önemli etkisi mide hacmini kısıtlayıcı etkidir. Bu ameliyatta midenin yaklaşık üçte ikisi çıkarıldığı için bir öğünde alınabilecek gıda miktarı ciddi oranda azalmaktadır.Buna ek olarak, midenin fundus adı verilen üst kısmından salgılanan Ghrelin hormonu düzeyleri üzerinde etkili olduğundan iştah kontrolü de sağlanmaktadır.

Tek başına bir bariatrik metod olarak ilk laparoskopik gastrik sleeve ameliyatları 1990’ların başında gerçekleştirilmiştir. Teknik olarak laparoskopik, yani kapalı ameliyat tercih edilmelidir.Mide bandının, yani kelepçenin üzerinde, gastrik bypassın ise altında bir kilo kaybı sağlayan tüp mide ameliyatları, uygun seçilen hastalarda kabul edilebilir oranlarda komplikasyon riski ile güvenle uygulanabilir.Yöntemin en büyük avantajları vücutta bir yabancı cisim bırakılmaması ve ayarlama ihtiyacı olmaması iken, en önemli dezavantajı ise kaçak riski ve ameliyatın geri dönüşsüz olmasıdır.Obezite ile mücadelede diğer yöntemleri deneyerek başarısız olmuş ve volüm eater denilen, fazla miktarda besin tüketen hasta grubunda laparoskopik sleeve gastrektomi seçkin bir obezite cerrahisi yöntemidir.

Sleeve gastrectomy – Bariatric surgery. A section of the stomach is stapled out. Sleeve gastrectomy is a popular weight-loss surgery technique which also helps most patients experience relief from symptoms of Type II Diabetes.

Tüp Mide Ameliyatının Avantajları:

-Mide kapasitesini azaltır. Fakat midenin, pek çok gıda için küçük miktarlarda olmak kaydıyla normal fonksiyonlarını göstermesine izin verir.

-Midenin açlığı uyaran Ghrelin hormonu salgılayan kısmını ortadan kaldırır.

-Mide çıkışındaki pylor sfinkteri korunduğu için Dumping sendromu görülmez, ya da çok az görülür.

-Ülser oluşumu riskini azaltır.

-Barsak bypassından kaçınıldığı için barsak tıkanıklığı, marjinal ülser, kansızlık, kemik erimesi, protein ve vitamin yetmezliği risklerini en aza indirir.

-BMI değeri 55 ve üstündeki hastalar için çok etkili bir ilk basamak ameliyattır.

-30-50 arasındaki obez hastalarda umut vaadeden tek basamaklı bir prosedür olduğunu gösteren çalışmalar çıkmaktadır.

-Bypass prosedürlerinden çekinen, kansızlığı, Crohn hastalığı veya diğer yüksek risk faktörleri olan hastalar için iyi bir seçenektir.

-Vücudunda yabancı cisim istemeyen hastalar için banda iyi bir alternatiftir.

-Laparoskopik olarak yapılabilir. Böylece yara problemleri, akciğer enfeksiyonu gibi riskler en aza iner ve iyileşme hızlanır.

Tüp Mide Ameliyatının Dezavantaj ve Riskleri:

-Yetersiz kilo kaybı veya kilo geri alımı potansiyeli vardır. Aslında bu tüm prosedürler için de geçerlidir. Ancak bypass içermeyen, sadece kısıtlayıcı prosedürlerde bu oran biraz daha yüksektir.

-Daha yüksek BMI değeri olan hastalar ileride kilolarının kalanını vermek için ikinci bir ameliyata gerek duyabilir.Yüksek BMI değerli hastalarda iki basamaklı ameliyatlar daha güvenilir ve daha etkilidir.

-Dondurma, milk shake, sütlü tatlı gibi yumuşak veya sıvı yüksek kalorili gıdalar kilo kaybını engelleyebilir veya yavaşlatabilir.

-Midenin kesilmesi sırasında stapler adı verilen dikiş aleti kullanılır. Bu hattan kaçaklar ve darlık gibi diğer komplikasyonlar meydana gelebilir.

-Midenin yaklaşık üçte ikisi kesilip çıkarıldığı için, sleeve gastrektomi ameliyatı geri dönüşsüzdür. Daha sonra diğer obezite ameliyatlarına geçiş yapılabilir.

-Bazı bariatrik cerrahlar ve sigorta şirketleri tarafından halen araştırma safhasında bir işlem olarak kabul edilmektedir.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır, Kimlere Uygundur, Kimlere Önerilmez?

Bu ameliyatta mide hacmini daraltmak için midenin yaklaşık üçte ikisi dikey olarak kesilip çıkarılır. Bırakılan midenin hacmi 100 ml kadar olup, kabaca tüp şeklindedir.

Tüp mide ameliyatı laparoskopik, yani kapalı yöntemle yapılabilir. Yani karın açılmaz, sadece 4 adet, en büyüğü 12 mm, en küçüğü 5 mm olan kesiden girilen aletlerle yapılır. Bu sayede ameliyat sonrası toparlanma çok daha hızlı, ağrı ve yara yeri sorunları ise çok daha az olmaktadır. Ameliyat hakkında bilinmesi gereken en önemli konu ise geri dönüşsüz olduğudur. Yani kesilen mide kısmı çıkarılmaktadır ve bu işlem geri dönüşsüzdür.

Tüp mide ameliyatı aşağıdaki hastalar için uygundur:

Vücut kitle indeksi 40’tan fazla olan hastalar,
Vücut kitle indeksi 35’ten fazla olup, yandaş hastalığı olanlar,
1 yıllık diyet, ilaç tedavisi ve düzenli fiziksel aktiviteye rağmen kilo veremeyenler,

Tüp mide ameliyatı aşağıdaki hastalar için uygun değildir:

Vücut kitle indeksi 35’in altında olan hastalar,
Genel anestezi alamayacak olan hastalar,
Ciddi psikiyatrik hastalıkları olanlar,
İlaç ve alkol bağımlılığı olan hastalar,
Tedavi edilmemiş özofajiti olanlar,
Büyük hiatal fıtıklar

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme Kuralları:

Tüp mide ameliyatından sonra özellikle yeme alışkanlıkları ve egzersiz gibi çeşitli yaşam tarzı değişikliklerinin yapılması zorunludur.
Bazı cerrahlar ameliyattan sonra hastalarına özel bir gastrik sleeve diyeti önerirler. Hastalardan yağ oranı düşük beslenmeleri ve kızartmalardan kaçınmaları istenir. Ayrıca rafine şeker tüketmemeleri ve yerine başka şeyler koymaları istenir. Gazlı içeceklerden uzak durulması ve alkolden kesinlikle kaçınılması da ameliyat öncesi önerilerdendir.

Ameliyat yapıldıktan sonra, hasta mide hacminin çok azalmış olduğunu aklından çıkarmamalıdır. Özel bir sleeve gastrektomi sonrası diyeti olmasa da, hiçbir zaman eskisi kadar çok yiyemeyeceğini bilmelidir.

Ameliyattan Hemen Sonra
Gastrik sleeve ameliyatından sonra en az bir hafta süreyle berrak sıvı-düşük şeker diyetinde olunacaktır. Su, çay, meyve çayları, etsuyu çorba tüketilebilir.

Ameliyattan Bir Hafta Sonra
Hastanın halen yumuşak veya katı gıda almasına izin verilmez. Katı gıdalar ameliyat sonrası stapler hattının açılmasına ve kaçağa neden olabilirler. Aynı şekilde sıvı gıdalar, düşük kalorili ve az yağlı çorbalar, jöleler, protein içecekleri alınabilir. Biz bu dönemde Ensure (Abbott) gibi cerrahi beslenme destekleri öneriyoruz. Alınan sıvı gıdaların düşük kalorili ve yağsız olmasına dikkat edilmelidir.

Ameliyattan 2-5 hafta sonra
Stapler hattında ayrışma riskine bağlı olarak hastalar sadece püre gıdalar almalıdır. Fazla gıda alımı ağrı ve kusmaya neden olabilir. Püre haline getirilmiş et, patates ve her türlü meyve püresi tüketilebilir. Yine düşük kalorili ve yağsız olmalarına dikkat edilmelidir. Karbonatlı içeceklerin tüketilmesi ameliyattan sonraki 1 ay kesinlikle yasaktır. İşlenmiş şeker, konsantre meyve suyu gibi gıdalardan da kaçınılmalıdır.

Ameliyattan 6-12 hafta sonra
Artık yumuşak gıdalara geçilebilir. Peynirler, blenderdan geçirilmiş iyi pişmiş sebzeler, proteinli gıdalar alınabilir. Öğünler arasında en az 4-5 saat olmalı ve her bir öğün minimum 30 dakikada tüketilmelidir.

Ameliyattan 4 ay sonra
Hasta yavaş yavaş ve düzenli olarak normal bir diyete geçebilir. Etler, yumurta, sebzeler ve baklagiller tüketilebilir. Ancak pirinç, makarna, ekmek gibi gıdalar 6. aya kadar tolere edilemeyebilir.

Ameliyattan sonraki ilk 2 yıl boyunca diyet 600-800 kaloride kısıtlanmalıdır. İlk yıl fazla kilonun büyük bölümü verilecektir. Yeterli miktarda kilo kaybı gözlendikten sonra kalori alımı 1000-1200 kaloriye çıkarılabilir. Sleeve gastrektomiden sonra diyet kişinin tolerans düzeyine göre farklılıklar gösterebilir. Buna göre bazı gıdaların eklenmesi veya çıkarılması mümkündür. Ameliyattan önce ve sonra hasta belli miktarlarda düzenli egzersiz düzenine hazır olmalıdır. Bu, beklenmesi gereken kilo kaybını arttırır ve tekrar kilo almayı engeller.

Sleeve gastrektomi ameliyatı geçiren hastalar hayatları boyunca küçük miktarlarda gıda alabilirler. Ayrıca lokmaları çok iyi çiğnemeleri ve yutmadan önce tamamen sıvı hale getirmeleri gerekir. gastrik sleeve diyeti özel olarak bazı gıdaların yasaklanmasını gerektirmez. Sadece yüksek kalorili ve karbonatlı içeceklerden kaçınmak zorunludur. Genellikle bu hastalar gıdalarla sıvıları da birlikte alamazlar. O nedenle, sıvı tüketiminin öğünler arasında olmasına dikkat edilmelidir.